Datering

Kijker

Een kijker was voor schippers op de Zuiderzee een belangrijk instrument om zich te kunnen oriënteren. Ze gebruikte de kijker hoofdzakelijk om details te onderscheiden. Zo konden ze onder meer de gevoerde vlaggen op schepen en in de omgeving aflezen. Door de kijker in of uit te schuiven werd het beeld scherp gesteld.

Lange kijker met twee telescopisch uitschuifbare kokers. De kokers zijn van messing. De buitenste koker is omkleed met leer. Lenzen: objectief, twee omkeerlenzen en oculair. Objectief en oculair zijn te sluiten met schuifje. Een zonnekap is uit te schuiven bij het objectief.

Identificatie
Titel
Kijker
Objectnummer
006145
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
 • navigatie
  Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of sturen betekent. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10374
Over
Trefwoorden
 • optisch instrument
  Optische instrumenten zijn hulpmiddelen, al dan niet elektromechanisch, waarbij het gedrag van licht wordt gemanipuleerd om het gewenste resultaat te bereiken. Voorbeelden van optische instrumenten zijn: verrekijker, sterrenkijker, microscoop, Röntgen-diffractie systemen en spectrometer.(Wikipedia)
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • leer (dierlijk materiaal)
  Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
 • messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 8 juni 1957
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden