Datering
Vervaardiger Johan Hendrik van Mastenbroek

Binden van wiepen

Lange slieten rijshout worden tot wiepen gebonden die gebruikt worden voor het maken van zinkstukken. Rechts het sluizencomplex van den Oever in de Afsluitdijk.

Uitgebreide beschrijving

Gekleurde schets. Links op de voorgrond is een rij mannen bezig met het binden van wiepen. Achter hen stapels rijshout. Aan het eind van de dam een ijzeren vuurtoren. Daarachter en rechts de zee. Rechts op de achtergrond de uitwateringssluizen en hijskranen aan het werk. Opschriften/merken: l.o. in zwart krijt: den Oever JH van Mastenbroek / binden van wiepen 1 sept 1931. Opschriften/merken versozijde: r.b. in potloood: 46.

Identificatie
Titel
Binden van wiepen
Objectnummer
001454
Objectcategorie
Tekenkunst
Objecttype
 • tekening
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-1033
Over
Trefwoorden
 • Zuiderzeewerken
 • sluis
  Een sluis is een inrichting waardoor twee wateren ter weerszijden daarvan met elkaar in verbinding kunnen worden gebracht of juist van elkaar kunnen worden gescheiden. (Thesaurus landschap)
Werk
Breedte
60.2 cm
Hoogte
35.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Johan Hendrik van Mastenbroek (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • krijt (materiaal)
  Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat. (Conservation Dictionary)Krijt is een zacht gesteente dat uit calciumcarbonaat bestaat, CaCO3.
Verwerving en licentie
Verworven
schenking 1 januari 1949
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Afsluitdijk
 • Den Oever
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae
schilder, etser, tekenaar, aquarellist

Johan Hendrik van Mastenbroek

Rotterdam, 4 december 1875 – 16 november 1945
Lees meer
RKD

Trefwoorden