Datering
Maker Pietertje Ens

Merklap

In het midden links en rechts een kerk, in het dak het jaartal 1872, op de toren een kruis en een haan. Daaronder een hartvorm, hondjes, en de letters PPE. Onderaan OUT 9 IAAR. Rondom een slingerrand van gestileerde eikels Dit doek is geborduurd door Pietertje Ens geboren 0p 27 november 1862 en overleden op 24 februari 1940 te Wognum.

Gedetailleerde beschrijving

(was ingelijst) Geborduurd met wol op mattingstramien. Symmetrisch. Middenboven twee zwevende engelen boven twee hanen naast een boom. Links en rechts een grote ster. In het midden links en rechts een kerk, in het dak het jaartal 1872, op de toren een kruis en een haan. Onder de kerken een vaas met bloemen. In het midden vogels aan weerszijde van een boom. Daaronder een hartvorm, hondjes, en de letters PPE. Onderaan OUT 9 IAAR. Rondom een slingerrand van gestyleerde eikels Dit doek is geborduurd door Pietertje Ens geboren 27-11-1862, overleden 24-02-1940 te Wognum.

Identificatie
Titel
Merklap
Objectnummer
008450
Objectcategorie
Textiel
Objecttype
  • merklap
    Textielwerken, meestal van fijne stof, waarop door vrouwen en meisjes in verschillende steken is geborduurd en die bedoeld zijn om in te lijsten. Ze werden doorgaans gemaakt door beginnelingen om hun vaardigheden te tonen. Kenmerkend zijn een combinatie van steken, motieven, letters en verzen, en vaak de voltooiingsdatum en de naam van de borduurster. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10315
Werk
Breedte
61 cm
Hoogte
58 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Pietertje Ens ()
Datering
Materiaal
  • wol
    Stof gemaakt van dierenhaar. (bouwmaterie)
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 26 oktober 1966
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Wognum
  • Hoorn NH
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Picturae , Picturae

Trefwoorden