Datering

Beddentrap

Een beddentrapje is een typisch Hindelooper stuk huisraad. In Hindeloopen waren de bedsteden zo hoog dat een trapje nodig was om in de bedstee te kunnen komen. In andere plaatsen rond de Zuiderzee was een beddenbankje hoog genoeg.

Uitgebreide beschrijving

Beddentrapje met vier treden. De zijkanten zijn geschulpt uitgezaagd, deels in de vorm van de vogel die op de zijkanten van de trap geschilderd is. Onderaan is aan de buitenkant van de zijkanten een geprofileerde voetregel, die met de zijkanten accoladevormig is uitgezaagd en zo de poten vormt. Boven de bovenste trede is een plank haaks op de trede, die de bekroning van de trap vormt. Beschildering: de gehele trap heeft een crèmekleurige ondergrond. De hele trap is beschilderd in slechts twee kleuren: lichtblauw en donkerblauw. De bekroning, de bovenkant van de treden en de binnenkant en randen van de zijkanten zijn gemarmerd. De beide zijkanten zijn aan de buitenkant beschilderd met een grote papegaai, krullen en bloemen. In het midden van de bekroning zijn de initialen 'TA' geschilderd in donkerblauwe verf. De voetregels zijn beschilderd met krullen. De trap is geschilderd in rouwkleuren.

Identificatie
Titel
Beddentrap
Objectnummer
004117
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • beddentrap
  Typisch Hindelooper huisraad; in Hindeloopen waren de bedsteden zo hoog dat een trapje nodig was om in de bedstee te kunnen komen; in andere plaatsen rond de Zuiderzee was een beddebankje hoog genoeg.
 • beschilderd meubilair
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10276
Werk
Breedte
46.0 cm
Hoogte
87.5 cm
Diepte
49.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Verwerving en licentie
Verworven
overdracht 12 november 1952
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae