Datering
Maker

Schommelwieg

Schommelwieg beschilderd met bloemen. De beschildering: de vier zijden hebben aan de buitenkant een gehoute ondergrond, waarop in zwart een rand geschilderd is, die beschilderd is met bloemen. Binnen de zwarte rand zijn op hoofd- en voeteneind een en op de zijkanten twee kleine takjes met rozen geschilderd. Het Zuiderzeegebied kende verschillende soorten wiegen en wiegendekens. De patronen en kleuren van de wiegendekens verwezen vaak naar een bepaalde streek en de dekens waren soms gemaakt van dezelfde stoffen als kledingstukken uit dat gebied. Wiegen konden gemaakt worden uit één stuk, maar bestonden ook vaak uit verschillende delen. Zo kon in een ‘wiegenbank’ (een onderstel) een los bedje worden gehangen. Ook combinaties van verschillende materialen kwamen voor, zoals een onderstel van hout met een gevlochten bedje. Houten wiegen werden beschilderd met allerlei kleuren, patronen en voorstellingen, afhankelijk van de woonplaats en achtergrond van de eigenaar.

Gedetailleerde beschrijving

Schommelwieg, dwars schommelend op twee halfronde hobbelschenen. De wieg loopt bij het voeteneinde toe en de vier zijden lopen naar beneden iets schuin naar binnen. Langs de bovenkant zijn zijkanten en hoofd- en voeteneind geschulpt en versierd met uitgezaagde motieven. Aan het hoofdeind is vlak daaronder een open ruimte voorzien van negen verticale balustervormige spijltjes. De stijlen in de vier hoeken zijn aan de bovenkant voorzien van een gedraaide knop. De beschildering: de vier zijden hebben aan de buitenkant een gehoute ondergrond, waarop in zwart een rand geschilderd is, die beschilderd is met bloemen. Binnen de zwarte rand zijn op hoofd- en voeteneind een en op de zijkanten twee kleine takjes met rozen; geschilderd. Langs de bovenkant heeft de wieg een donker-groene rand. de binnenkant van de vier zijden is bruin, de bodem en de hobbelschenen zijn onbeschilderd.

Identificatie
Titel
Schommelwieg
Objectnummer
B000140
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • schommelwieg
 • wieg
  Een zuidelijke benaming voor bovenschijfloop.
 • beschilderd meubilair
Werk
Breedte
56.5 cm
Hoogte
61.0 cm
Lengte
107.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • eikenhout
  Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
 • ebbenhout
  Ebbenhout is hout van het geslacht Diospyros. De bomen komen voor op Ceylon (Sri Lanka), Madagaskar en in Indonesië en India. Het spinthout is geelbruin of geelgrijs. Door de ongelijke vorm van het hout en de geringe omvang, werd het per gewicht verkocht. Ebbenhout is gebruikt voor oa meubelen, in betimmeringen en voor duimstokken. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • houtsnijwerk
  Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 3 april 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Huizen
 • Zaanstreek
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen