Datering
Maker Kranen/Gille

Kast, Jutterskabinet met 9 lichtobjecten

'Bewaren’ is een kerntaak voor het Zuiderzeemuseum. Voor Kranen/Gille vormde deze kerntaak de inspiratie voor hun Jutterskabinet. Het duo was gefascineerd door allerlei merkwaardige voorwerpen zonder verhaal uit het rekwisietendepot van het museum. Behalve de voorraad historische weckpotten, vonden zij onder andere een pijp, spuit, flacon en een glazen oog. Kranen/Gille ‘jutte’ negen objecten uit het depot en gaf deze een nieuw leven. De voorwerpen zijn verguld en worden bewaard in een serie lampen.

Gedetailleerde beschrijving

Het Jutterskabinet bestaat uit een presentatiekast/ vitrine met daarin 9 lichtobjecten. De lichtobjecten zijn samengesteld met als glazen kap een weckpot met daarin een object uit het rekwisietendepot van het mueum. Zoals een pijp, scheermes, glazen flacon, injectiespuit, speelgoed oliefantje deze zijn verguld. De lampen hebben de bestaande nummers van de objecten gekregen: R000022, R000449, R003789, R003872, R004409, R004025, R005758, R005793, R005808.

Identificatie
Titel
Kast, Jutterskabinet met 9 lichtobjecten
Objectnummer
025805
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
 • kast (meubilair)
  Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-101995
Over
Onderwerpen
 • reflectiecollectie
Werk
Breedte
150 cm
Hoogte
80 cm
Diepte
55 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Kranen/Gille (ontwerper)
 2. Jos Kranen (ontwerper)
 3. Johannes Gille (ontwerper)
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • glas (materiaal)
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
opdracht 16 februari 2015
Licentie
BY-SA
Locaties
 • 's-Hertogenbosch
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen , Wim Zandbergen

Trefwoorden