Datering
Maker

Schommelwieg

Schommelwieg op hobbelschenen

Gedetailleerde beschrijving

Schommelwieg op hobbelschenen, de zijkanten flauw naar buiten uitlopend, het hoofd- en voeteneinde recht. Bij het hoofdeinde heeft de wieg een hoekige kap bestaande uit een platte bovenkant, aan de zijkanten gedragen door balustervormige, gedraaide spijltjes bekroond door een regel waarin boogjes zijn uitgezaagd. De hoekstijlen lopen door in de kap en zijn belustervormig gedraaid. Aan het hoofdeinde heeft de kap eenzelfde boogjeslijst als aan de zijkanten. Daar onder zijn, los van de regel, drie gedraaide spijltjes eindigend in ivoren punten, bevestigd op een halfronde bekroning vna het hoofdeinde van de wieg. Op de vier hoeken is de wieg bekroond door gedraaide knoppen. De hobbelschenen en het voeteneind is bovenlangs geschulpt uitgezaagd. Tegen de zijkanten en hoofd- en voeteneind zijn in totaal zes ruitvormen met geprofileerde rand bevestigd. Verder is de wieg versierd met snijwerk: Op het voeteneind de initialen 'WL' en het jaartal '1696' en op het hoofdeind een vlechtband en geometrische motieven. Compleetheid: Van de hobbelscheen aan het hoofdeind is een stukje afgebroken. Aan de geschulpte bovenrand van het voeteneind ontbreekt een stukje. Vijf van de zes ruitvormen zijn modern. De drie spijltjes met ivoren punten aan het hoofdeinde zijn modern. Opmerking: Mogelijk betreft dit een Engelse wieg. In Nederland komen vergelijkbare wiegen niet voor, terwijl Engelse wiegen veel overeenkomsten vertonen met deze zie English Furniture....

Identificatie
Titel
Schommelwieg
Objectnummer
002324
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • schommelwieg
  • wieg
    Een zuidelijke benaming voor bovenschijfloop.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10199
Werk
Breedte
55.0 cm
Hoogte
72.5 cm
Lengte
97.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. ()
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Techniek
  • Houtsnijwerk
    Houtsnijwerk is hout, dat bewerkt is met een stuk snijdgereedschap, waardoor het een bepaalde vorm krijgt. Dit wordt dan op bijvoorbeeld klokken of meubilair aangebracht om het er mooier uit te laten zien. Vroeger was dit het ambacht van de houtsnijder en de beeldsnijder, tegenwoordig wordt het vaak machinaal met een freesmachine aangebracht. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 4 september 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Leeuwarden
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen