Datering
Maker Jan Wendel Gerstenhauer Zimmerman

Bruiloft in West-Friesland

Bruiloftspartij waarbij het bruidspaar verwelkomt dan wel uitgezwaaid wordt door een groot gezelschap van gasten. Het tafereel zien we voor een huis waarbij boven de deur een versiering is aangebracht die bestaat uit groen en bloemen. Bruid en bruidegom hebben een corsage van bloemen opgespeld. In het gezelschap zijn twee jonge meisjes, gekleed in de Westfriese dracht, die een mandje met bloempjes bij zich hebben en deze bloemetjes rondstrooien. In het gezelschap zijn verder een jongen met een viool en een jongen met een omroepersbel weergegeven. Alle gasten zijn ook gekleed in Westfriese dracht.

Gedetailleerde beschrijving

Bruiloftspartij waarbij het bruidspaar verwelkomt dan wel uitgezwaaid wordt door een groot gezelschap van gasten. Het tafereel heeft buiten plaats, voor een huis waarbij boven de deur een versiering is aangebracht die bestaat uit groen en bloemen. Bruid en bruidegom hebben een corsage van bloemen opgespeld. In het gezelschap zijn twee jonge meisjes, ook gekleed in de Westfriese dracht, die een mandje met bloempjes bij zich hebben en deze bloemetjes rondstrooien. In het gezelschap zijn verder een jongen met een viool en een jongen met een omroepersbel weergegeven. Links op de voorgrond staat tegen een muur met een poortje een grote boom. Gemerkt: r.o. in ?: 'JWGZ '55'. Versozijde: Lijst r.b. 'ZZ', paneel l.b. blauw etiket. LIJST: Orgineel.

Identificatie
Titel
Bruiloft in West-Friesland
Objectnummer
B001396
Objectcategorie
Schilderkunst
Objecttype
  • schilderij
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-10106
Over
Onderwerpen
  • Klederdracht
    Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
  • Bruiloft
    Ceremonies of riten waarbij een paar in het huwelijk wordt verbonden, met de bijbehorende festiviteiten. Voor de staat van het huwelijk, gebruik huwelijk (sociale constructie). (AAT)Ceremonies or rites joining a couple in matrimony, with its attendant festivities. For the state of marriage, use "marriage (social construct)." (AAT)
Werk
Breedte
61.5 cm
Hoogte
43.5 cm
Diepte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Jan Wendel Gerstenhauer Zimmerman (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Techniek
  • Geschilderd
    Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 15 juni 1994
Licentie
BY-SA
Locaties
  • West-Friesland
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen

, –

Trefwoorden