Datering

Stenen mannetje

Mannetje van blauw aardenwerk met pet en met gestrekte rechterarm met gele bierpul. Bols maakt sinds 1575 likeuren uit hoogwaardige natuurlijke ingrediënten zoals kruiden, specerijen en vruchten. In 1664 breidt de familie Bols haar expertise op het gebied van stoken uit en begint met de productie van de beroemde Hollandse drank: jenever. Deze wordt gemaakt door rogge, graan en tarwe te fermenteren, drie maal te distilleren in koperen ketels en te vermengen met jeneverbes- en andere botanische distillaten. Doordat Volendam steeds meer ‘the place to be’ werd voor toeristen die Nederland bezochten, speelde de firma Bols daar handig op in door Volendammer vissers en meisjes in reclamecampagnes te gebruiken. We zien ze op affiches en emaille reclameborden maar ook in de vorm van jeneverkruikjes. Het zijn bijzondere ‘Holland’ souvenirs gemaakt bij de Goudse plateelbakkerij Zenith.

Identificatie
Titel
Stenen mannetje
Objectnummer
R006197
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • kunstvoorwerp
    Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-100571
Werk
Breedte
14.0 cm
Hoogte
19.0 cm
Diepte
8.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • keramisch product
  • email (materiaal)
    Email is een glasachtige, opake of semi-transparante laag op metaaloppervlakken, meestal koper of goud. Op porselein en glas is email een glasachtig pigment dat zijn kleur ontleend aan metaaloxiden. Het wordt op glas en porselein aangebracht als decoratie van het oppervlak, door branden bij lage temperatuur in een moffeloven.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen