Datering

Pan met ovale bak

In dit soort pannen werden allerlei verschillende soorten gerechten bereid. Denk aan pannenkoeken en eieren, maar ook stoofpotjes of pastei. Soms werd er cake gebakken in een pan. Vooral pannen met twee handvatten, zoals deze pan ook heeft, zijn hiervoor handig. Dankzij de handvatten kun je alles makkelijker in- of uit het vuur halen. De keuken kreeg in de zeventiende eeuw te maken met grote veranderingen. Een belangrijke aanspoorder voor deze veranderingen was de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Tussen 1602 en 1798 deed de VOC handel met verschillende landen, waaronder Indonesië, Zuid-Afrika en Japan. Uit deze landen nam de VOC specerijen mee. Hierdoor kwamen er in de Nederlandse keuken nieuwe smaken terecht. De handel was erg winstgevend. De welvaart steeg en had ook invloed op de eetgewoontes van mensen. In plaats van twee maaltijden op een dag, gingen steeds meer mensen drie maaltijden eten (én snoepten ze veel meer tussendoor).

Identificatie
Titel
Pan met ovale bak
Objectnummer
M1964-300
Objectcategorie
voedselbereidingsuitrusting
Objecttype
  • pan
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/srm-collect-150
Werk
Breedte
19.9 cm
Diepte
4 cm
Lengte
38 cm
Museum
Stg Rijksmuseum Muiderslot
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • metaal
Techniek
  • Gesmeed
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA