Datering
Maker Joost Hiddes Halbertsma

Montre d'indiennes Hindelopiennes, stalenboek met Hindelooper bontjes

In leer gebonden boekje met 87 bladzijden, bevat 93 lapjes van 82 verschillende stalen van geruite en gestreepte katoenen stoffen uit India. Op aparte ingeplakte briefjes de Hindelooper namen erbij, ‘eigenhandig geschreven’ door een dame uit Hindeloopen. De ordening is min of meer alfabetisch, de lapjes zijn genummerd en de namen zijn achterin in een index opgenomen. Met handgeschreven tekst in het Frans van J.H.H. 88 handgenummerde p.

Identificatie
Titel
Montre d'indiennes Hindelopiennes, stalenboek met Hindelooper bontjes
Objectnummer
T07432
Objecttype
  • stalenboek
    Boeken met ontwerpen of tekeningen die zijn verspreid of uitgegeven om wijdverspreide reproductie mogelijk te maken. Ze kunnen worden gebruikt voor tekening- of prentverzamelingen die dienen als modellen voor kunstenaars. (AAT-Ned)
  • monsterboek
  • handschrift
    1. Met de hand geschreven boekwerk zoals deze werden vervaardigd tot aan de boekdrukkunst halverwege de vijftiende eeuw. Ook na de uitvinding van de boekdrukkunst werden nog boeken met de hand geschreven. 2. Met de hand ingeschreven schriften of zelf vervaardigde boekwerken. Voor met de hand ingeschreven voorgedrukte boekwerken waaringegevens worden aangetekend, zie register. Als NT onder ’boek’ staan de werken die als handschrift en/of gedrukt werk kunnen worden aangetroffen in kerken en kloosters. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fm-collect-97127
Over
Onderwerpen
  • Grou
  • Hindeloopen
Werk
Breedte
12.0 cm
Hoogte
22.0 cm
Diepte
3.4 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Joost Hiddes Halbertsma
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
  • leer
    Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden