Datering
Maker onbekend

Blinkert van geweven gouddraad, onderdeel van volledig Hindelooper vrouwenkostuum, onderdeel van volledig 39-delig Hindelooper vrouwenkostuum

Identificatie
Titel
Blinkert van geweven gouddraad, onderdeel van volledig Hindelooper vrouwenkostuum, onderdeel van volledig 39-delig Hindelooper vrouwenkostuum
Objectnummer
T1946-003XXIV
Objecttype
 • blinkert
 • lint
  Algemeen te gebruiken voor lange, dunne, platte en soepele repen van een willekeurig materiaal. Specifiek te gebruiken voor repen fijn textiel, zoals zijde, satijn of fluweel, vaak afgewerkt met een koordje langs beide randen in plaats van met een zelfkant. Wordt gewoonlijk als versiering gebruikt. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fm-collect-65883
Over
Onderwerpen
 • Hindeloopen
Werk
Breedte
8.0 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Maker
 1. onbekend
Datering
Materiaal
 • zijde
  Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
 • gouddraad
  Draad of draadachtig materiaal dat geheel of deels uit goud bestaat. (AAT)
Techniek
 • geweven
  Wordt gewoonlijk gebruikt voor het dooreenvlechten van draden of stroken van verschillend materiaal, zoals riet, textiel of twijgen, om materialen of objecten zoals vlechtwerk, stof, manden of bloemkransen te maken. Wordt met name gebruikt voor het maken van textiel op een weefgetouw of een ander weefapparaat door middel van het ineenvlechten van schering en inslag in een bepaalde volgorde. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden