Datering
Maker onbekend

Sitsen Hindeloper wentke, vrouwenjas, met symmetrische medaillons met palmetmotieven en bloemranken op rode grond

Wentke van rode sits, contouren zwart, met symmetrische dubbele rivières die medaillons vormen, waarin een palmetvorm met uitstekende bloemranken of een bizar floraal motief met raster, florale en fantasievullingen. In rood, blauw, paars, geel en groen. Bestaande uit 2 voorpanden, een smal rugpand met gebogen naden naar de armsgaten en lange mouwen. Ingezette geer aan weerszijden van de heup en midden achter. De voering is van wit linnen in platbinding. De mouwen hebben een split met aan weerszijden 2 haken en ogen. Mouwboorden, midden voor en langs de hals is het afgezet met langetband met rode klavertjes 4 en klavertjes 3 op wit. Rode sierstiksels langs de naden.

Identificatie
Titel
Sitsen Hindeloper wentke, vrouwenjas, met symmetrische medaillons met palmetmotieven en bloemranken op rode grond
Objectnummer
T07370
Objecttype
  • wentke
  • borstrok
    Een borstrok is een extra warm kledingstuk, dat in koude periodes gedragen wordt. De borstrok wordt over het hemd gedragen, maar onder het overhemd of de trui. (Encyclo.nl)
  • jas
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fm-collect-63134
Werk
Breedte
41.0 cm
Hoogte
133.0 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend
Datering
Materiaal
  • katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • linnen
    Linnen is textiel gemaakt van de vezels van vlas; het wordt onder meer gebruikt als drager voor schilderijen.
  • zijde
    Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst voor haar productie is de zijderups (Bombyx mori), ze behoort tot de orde van de Lepidoptera of schubvleugeligen. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de zijdeteelt. Terwijl de rupsen er hun cocon mee maken, weven spinnen er hun web van. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde.
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden