Datering
Maker onbekend

Doosje met Amelander almanak en bijbehorende kalenderplank

Doosje met Amelander almanak bestaande uit een plank met een doos met maanden en dagen, met versieringen gerelateerd aan de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring. Wegwijzer of almanak, bestaande uit een horizontaal op te hangen plank of bord, waarop de initialen van de dag en de week zijn ingesneden, omgeven door zonnebeelden (gekleurd), die op vrijverklaring van Amerika doelen. Hierbij een doosje met de in hout gesneden namen der maanden en de cijfers der dagen, om onder de initialen aan de plank gehangen te worden. Zogenaamde Amelander almanak, de dienst vervullende van de tegenwoordige scheurkalenders.

Identificatie
Titel
Doosje met Amelander almanak en bijbehorende kalenderplank
Objectnummer
D00759A.02
Objecttype
  • doos
    Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout.
  • almanak
    Meestal jaarlijkse publicaties die een grote verscheidenheid aan wetenswaardigheden of statistische gegevens bevatten. De oorspronkelijke versies bevatten ook voorspellingen over dagen, maanden en vakanties van het nieuwe jaar. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fm-collect-102555
Werk
Hoogte
20.0 cm
Lengte
100.0 cm
Museum
Fries Museum
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend
Materiaal
  • verf
    Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
Alle rechten voorbehouden

Trefwoorden