Datering
Maker Onbekend

Koerslineaal "Breton".

Lineaal. 'Rapporteur Breton' of Koerslineaal Breton'. Transparant kunststof met zwarte opdruk. Centraal een draaibare kompasroos. De lineaal zit in een blauwe omslag, waarop ook een Franstalige handleiding voor het gebruik van de plotter staat beschreven. In de omslag een insteekvel met Nederlandse instructies van de firma L.J. Harri.
De 'Koerslineaal Breton' is een eenvoudig navigatie-instrument om de koers van een vaartuig uit te zetten op een nautische kaart en waarmee direct de magnetische miswijzing (variatie) op meetkundige wijze verrekend kan worden. Dit principe is bedacht en verspreid door de Franse kapitein Yvonnick Gueret. Het instrument bestaat uit een rechthoekig doorzichtig vlak met een schaalverdeling in nautische mijlen aan de lange zijden en een draaibare doorzichtige schijf in het midden van de rechthoek. In deze schijf is een raster aangebracht met een kompasroos. Met deze roos kan men de lokale magnetische variatie instellen en zodoende een direct aflezing krijgen in van het ware noorden in tegenstelling tot het magnetische noorden. (met dank aan het Maritiem Museum Rotterdam)

Identificatie
Titel
Koerslineaal "Breton".
Objectnummer
FSM-2022-111
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000026160
Over
Onderwerpen
  • Navigatie
    Navigatie is de kunst van het plannen en volgen van een route om zich daarmee van de huidige positie naar de bestemming te verplaatsen. Het woord 'navigatie' is afgeleid uit de Latijnse woorden navis, dat schip betekent, en agere, dat in deze context bewegen of sturen betekent. (Wikipedia)
Werk
Breedte
13.1 cm
Lengte
35.8 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Kunststof
    Verbinding bestaande uit grote moleculen (polymere verbinding), gemaakt van natuurlijke producten (bijv. cellulose) of zuiver chemisch. Er bestaan drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders, en elastomeren. Niet te verwarren met plastic, dat hier gebruikt wordt als synoniem voor thermoplast. (Project Fotografie)Chemical compounds consisting of large molecules (polymer compound), made of natural products (such as cellulose) or purely chemical. There are three classes of plastics: thermoplasts, thermohardening plastics and elastomers. Do not confuse with 'plastic' used as a synonym for thermoplasts. (Project Fotografie)Kunststoffen zijn chemische verbindingen die door niet-natuurlijke scheikundige processen worden gemaakt. (Wikipedia)
  • Papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden