Datering
Maker Onbekend

Bord met aanduiding van de Lemmerboot, afkomstig van pier 4 aan de De Ruijterkade te Amsterdam.

Bord. Hout, plaatmateriaal. Opschriften: '4 / voormalige / Lemmerboot / NV Groninger - Lemmer / Stoomboot Mij / Oudste en Snelste / scheepvaartdienst / naar Friesland / Lemmer - Sneek / Groningen - Winschoten'. De oorspronkelijke plakletters zijn verwijderd. De huidige letters zijn daardoor uitgespaard in de vernis en lichter dan de geverniste delen. De vernis is vermoedelijk bij het verwijderen van de letters op sommige plekken beschadigd.
Het bord stond oorspronkelijk bij kade 4 aan de De Ruijterkade te Amsterdam. De laatste vaart van deze veerdienst was in 1959.

Identificatie
Titel
Bord met aanduiding van de Lemmerboot, afkomstig van pier 4 aan de De Ruijterkade te Amsterdam.
Objectnummer
FSM-2021-020
Objecttype
  • Uithangtekens
    Borden met opschrift, veelal aan de gevel aangebracht en vooral gebruikt bij bars en winkels. (AAT)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000025901
Over
Onderwerpen
  • Veerdiensten
  • Lemmer
  • Amsterdam
Werk
Breedte
127 cm
Hoogte
105.6 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden