Datering
Maker Onbekend

Rechthoekige plaat met voorstelling van de boeier Hermina op de Geeuw bij Sneek.

Plaat. Aardewerk. Rechthoekig van vorm. Beschildering in blauw-wit. Voorstelling van de Geeuw bij Sneek met de boeier "Hermina", genoemd naar de dochter, van de fam. ter Horst. Op de achtergrond twee molens t.w. rechts de houtzaagmolen Gonggrijp en links de stroopmolen Fontein. Geheel links de loods en de houtvlotten van Houthandel ter Horst.
De molen links is een oliemolen, was voorheen van Beerend Wiebes Wouters later zijn kleinzoon Beerend Izaäks Wouters. Deze verkocht de molen in 1858 aan W. en J. Boersma en zij vernieuwden de molen geheel. Later was de molen van de olieslager Wouda en daarna van Verwer die er een Glucosefabriek van maakte. In 1877 kocht de heer L. Fontein de molen die dan ook naar hem, "De Fontein", werd genoemd maar tevens bekend stond als 'de Stroopmolen' naar de stroop die er gemaakt werd. De molen rechts was een houtzaagmolen van houthandelaar Teetse Tjallings Gonggrijp. Toen de firma Gonggrijp werd geliquideerd in 1894 was de molen reeds afgebroken. (informatie uit Sneek gephotographeerd van Sytse ten Hoeve), De Geeuw werd vroeger ook wel de IJlstervaart genoemd.
De voorstelling is gemaakt naar een foto, zie daarvoor het objectnummer FSM001023805.

Identificatie
Titel
Rechthoekige plaat met voorstelling van de boeier Hermina op de Geeuw bij Sneek.
Objectnummer
FSM-2017-066
Objecttype
  • Platen
    Korte en brede, dikke plank.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000024060
Over
Onderwerpen
  • Sneek
  • Molens
    Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
  • Boeiers
    Een rondgebouwd binnenvaartuig, dat zich voor vele doeleinden leende en o.a. veel werd gebruikt voor particulier vervoer, als marktscheepje, vcoor kerkgang, vervoer, pleziervaart e.d.) (MARDOC)Een van de meest typische Nederlandse pleziervaartuigen dat in de loop van de 17de eeuw onder verschillende vormen in de vaart kwam. Het is algemeen gekenmerkt door zijn ronde vormen en zijn lengte-breedte verhouding van 3:1. Het jacht voert een zogenaamde boeiertuig ook bekend als bezaantuig met een grootzeil met gebogen gaffel en een boom, terwijl het stagfok op een botteloef wordt uitgehouden, de kluiver op een kluiverboom. De zijzwaarden waren breed en rond. Boeiers waren bij uitstek luxeschepen die dikwijls op fraaie wijze versierd waren met beeldhouw- en snijwerk. Zij zijn nog steeds in de vaart.
Werk
Breedte
45.9 cm
Hoogte
25.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden