Datering
Maker Onbekend

Seinlamp afkomstig van de sluis te Goingarijp.

Seinlamp. Roodkoper met glazen fresnel-lenzen. Vierkante bodem (van blik) waarop vier gelijke zijden waarvan één scharniert als deur. In elke zijde een ronde glazen lens afwisselend rood en (blauw)groen. Aan één zijde zijn twee messing lippen gesoldeerd. De bovenzijde is licht gebold en deze draagt een cilindervormige schoorsteen. Op de bovenzijde tevens een hengsel. In de lamp een olielamp op een rond messing reservoir.
De lamp heeft tot ca. halverwege de twintigste eeuw dienst gedaan als sein bij de sluis van Goingarijp. Sluisbeheerder was toen Tj. Epema. Vooral bij harde wind moest deze sluis destijds regelmatig gesloten worden. De vader van de schenker was verantwoordelijk voor het toezicht op de waterwerken in dit district.

Identificatie
Titel
Seinlamp afkomstig van de sluis te Goingarijp.
Objectnummer
FSM-2016-020
Objecttype
 • Olielampen
  Lichtbron met oliereservoir. De verbranding van de olie door middel van een in de olie gedrenkt katoentje zorgt voor het licht. Werd gebruikt als verlichting in kerken en kloosters. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • Seinen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023820
Over
Onderwerpen
 • Goingarijp
 • Sluizen
  Een sluis is een inrichting waardoor twee wateren ter weerszijden daarvan met elkaar in verbinding kunnen worden gebracht of juist van elkaar kunnen worden gescheiden. (Thesaurus landschap)
Werk
Breedte
31 cm
Hoogte
54 cm
Lengte
32 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Glas
  Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden