Datering
Maker Onbekend

Houten schrijfcassette van Atse Aukes de Groot.

Schrijfcassette. Hout. Rechthoekig van vorm, diagonale aansluiting van deksel op kist. Aan de binnenkant twee met stof beklede scharnierende deksels die fungeerden als hellend schrijfblad, hieronder opbergruimte. Aan de hoge kant een uitsparing voor een inktpot en een vak voor pennen etc.
De schrijfcassette is gebruikt door Atse Aukes de Groot (1873-1945). Hij nam het mee aan boord van de palingaken van 1904 tot 1911. Mogelijk was het kistje al van zijn vader: Auke Atses de Groot (1844-1926). Ook hij voer op de aalaken te Workum, aanvankelijk als knecht, vanaf 1879 als schipper op de aak 'Maria' en in 1900 op de 'Herstelling'. In 1911 kocht Atse Aukes, naar aanleiding van de teloorgang van de palinghandel, een tjalk. In 1914 liet hij een zeilklipper bouwen bij de werf van Zwolsman te IJlst. (uit familieoverlevering)

Identificatie
Titel
Houten schrijfcassette van Atse Aukes de Groot.
Objectnummer
FSM-2013-098
Objecttype
  • Schrijfgerei
    Pen, papier en andere zaken die men nodig heeft om te kunnen schrijven.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022972
Over
Onderwerpen
  • Palingaken
    Heegeraak, soms ook een Lemmeraak of ander type, waarmee men men paling naar Engeland gebracht werd of die in verband met de palinghandel permanent in Londen gemeerd lagen. (debinnenvaart.nl)
  • Palinghandel
    Handel in en verkoop van paling (door een palingboer).
Werk
Breedte
21.5 cm
Hoogte
12.5 cm
Lengte
30 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA