Datering
Maker Douwe Hansma

Douwe Hansma - Schilderij. Interieur met staande jongen en zittende man met in zijn hand een modelscheepje.

Schilderij. Olieverf op doek. Genrestuk. Interieur met links een staande jongen in matrozenkleding. Zittend aan tafel een oudere man met in zijn linkerhand een tweemast-modelscheepje. Zijn rechterhand ligt op een opengeslagen boek. Verder op tafel een tinnen kan met glazen beker, een brood en een een brok kaas op een schotel. Links achter de jongen een raam waarvan het bovenste deel is opengeslagen. Rechtsboven een (vermoedelijke) landkaart. Het schilderij is ingelijst.
Op het schilderij staat op de tafelrand een signatuur: J. Ransma. Over een schilder met deze naam is niets bekend. Vergelijking met werken van de schilder Douwe Hansma doet vermoeden dat het hier niet gaat om een schilder Ransma maar om Douwe Hansma (Dokkum 1812 - Sneek 1891). Hoe en waarom de signatuur dan veranderd zou zijn is onbekend.
In het Museum Dokkum hangt een qua compositie sterk gelijkend schilderij van Douwe Hansma. Op dat schilderij geeft een weesmoeder een weesmeisje goede raad bij haar vertrek uit het weeshuis naar de buitenwereld. Mogelijk betreft het ook in dit geval een scene in een weeshuis: de weeshuisvader die een vertrekkend weeskind nog wat laatste goed raad meegeeft. De jongen in vroege matrozenkledij vertrekt mogelijk naar de grote vaart, hier verbeeld als scheepsmodel. Het boek op tafel is vermoedelijk een Bijbel en deze onderstreept het belang van het vertrouwen op Gods wijsheid.
Douwe Hansma werd op 22 maart 1812 geboren te Dokkum. In 1838/1839 was hij ingeschreven bij de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. In 1841 verhuist Hansma naar Sneek. Hij trouwt op 24 december 1857 met Weltje Schuurmans (1816-1898). Douwe Hansma sterft op 9 juni 1891 te Sneek.
literatuur: - E. van Haersma Buma-van Werkum, Douwe Hansma (1812-1891): skilder, skriuwer, kritelieder, (Amsterdam/Kiel 1993)

Identificatie
Titel
Douwe Hansma - Schilderij. Interieur met staande jongen en zittende man met in zijn hand een modelscheepje.
Objectnummer
FSM-2013-083
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Interieurs
    Voorstellingen, afbeeldingen of foto's van een gebouw, huis, vertrek van binnen, bepaaldelijk met de aankleding (stoffering en meubilering). (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022783
Over
Onderwerpen
  • Scheepsmodellen
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
  • Interieurs
    Voorstellingen, afbeeldingen of foto's van een gebouw, huis, vertrek van binnen, bepaaldelijk met de aankleding (stoffering en meubilering). (AAT-Ned)
Werk
Breedte
63.7 cm
Hoogte
72.9 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Douwe Hansma
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden