Datering
Maker Volksje Gort

Brief geborgen uit het wrak van het stoomschip Groningen IV.

Brief, papier met inkt beschreven. Geadresseerd aan de 'J. Witlage'. Afzender 'V. Gort / Nassaupl. 23a / Groningen'. De brief is deels vergaan. De vouw is verdwenen waardoor er nu twee delen tekst zijn. De enveloppe is onder en links vrijwel vergaan. Achterop de enveloppe het adres van de afzender en een sticker waarop de volgende gedrukte tekst: 'Staatsbedrijf der PTT / Stuk afkomstig uit het s.s. "Groningen IV" dat einde 1944 op het IJsselmeer is gezonken en thans is gelicht'. De tekst van de brief luidt: '1 Jan.’45. Groningen / Nassauplein 23a / Beste Jo, / Je zult ook wel eens gedacht hebben: `dat geld uit Loppersum zie ik nooit weer’. Eerst zal ik maar ... wenschen met een goede ... en ze zou haast zeggen genoeg eten. Hoe gaat ‘t met je? Ben je weer op de been. ‘k Hoop ‘t hartelijk voor van wel. Vandaag was ik thuis in Loppersum. Corrie was ook thuis en nu kwam ‘t uit dat de 60ct van de fototjes die je nog extra kreeg van Tet,Corrie en mij niet op werd gestuurd, ‘t schijnt dat Corrie ‘t wat vergeten was. Ze is ook weggegaan toen. Nu weten we eigenlijk helemaal niet precies meer hoe ‘t is. Ik had ‘t idee de fototjes voor ons drieen wel betaald te hebben. ‘k Geloof dat Jo Fokke ‘t geld eens .. of i.d.. In ieder geval .... nog 30 x 2ct. Ik stuur je maar .... de rente ... wij alle .... in Groningen. 1/2 Oct uit Haarlem ... Corrie is weer thuis, was ook een poosje als hulp hier en daar. We hebben het hier nog heel goed eigenlijk. Nog altijd 2 1/2 uur p.d. gas. Geen licht meer. Aardappels voldoende. Brood ook, doordat we geholpen worden. Groente is niet zoo royal maar altijd gaat het toch weer. ‘k Was laatst bij Hennie de Vries in Haren. Jo Fokke is nu in Rotterdam. Van Ans Bos kreeg ‘k ik ook juist een brief. Nu Jo, we zullen hopen later ook tot ziens. Heel veel hart.gr. van Volksje / Wat erg van Dien Schouten hè'. Bij de brief een waardepapier, een 'Zilverbon' ter waarde van 1 gulden. Ook hiervan zijn de randen deels vergaan.
De brief werd vervoerd aan boord van het s.s. Groningen IV van de Groningen-Lemmer Stoombootmaatschappij. Tijdens de overtocht naar Amsterdam in de nacht van 8 op 9 januari 1945 kwam het schip in aanvaring met haar zusterschip: de Jan Nieveen. Bij deze aanvaring zonk de Groningen IV waarbij zeker 16 mensen omkwamen. In 1946 werd het schip gelicht en werd het wrak geveild. Het werd omgebouwd tot vrachtschip en heeft nog tot 1975 gevaren onder de namen Antonie en Toan. Na het lichten van het schip werden de poststukken, voor zover nog herkenbaar, in 1947 alsnog bezorgd. Op de door de PTT gebruikte sticker wordt overigens een verkeerd jaartal genoemd. Het schip verging niet eind 1944 maar begin 1945.
De brief is geschreven door Volksje Gort (Dordrecht 1917 - Groningen 2005) aan Jo Witlage. Na het lichten van het wrak van de Groningen IV was het adres van de geadresseerde niet meer leesbaar. De brief is daarop terug bezorgd bij de afzender. Volksje Gort heeft de brief bewaard en deze werd na haar overlijden gevonden door een nicht woonachtig in Engeland, mrs. Mary Blanche. Zij schonk vervolgens de brief aan het museum. Mary Blanche verbleef tijdens de hongerwinter van 1944-'45 met haar moeder en twee broers in Loppersum bij de familie Gort.
Literatuur: - Leeuwarder Courant, 12-01-1945, 14-01-1947 - www.spanvis.nl

Identificatie
Titel
Brief geborgen uit het wrak van het stoomschip Groningen IV.
Objectnummer
FSM-2013-008
Objecttype
  • Briefwisselingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022698
Over
Onderwerpen
  • Veerdiensten
  • Lemmer
  • Amsterdam
  • Groningen
  • IJsselmeer
  • Scheepsrampen
  • Stoomschepen
Werk
Breedte
13.5 cm
Hoogte
17.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Volksje Gort
Datering
Materiaal
  • Papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA