Datering
Maker Onbekend

Plaquette. Kampioensprijs 1964 van de N.N.W.B. in de Vrijheidsklasse.

Plaquette. Verzilverd metaal. Vierkant met in de hoeken de wapens der vier noordelijke provincies. Daartussen het opschrift: 'Noord-Nederlandsche / Watersport-Bond' en de inscriptie: 'Kampioen 1964 / Vrijheidklasse'.
De prijs is afkomstig uit de enorme prijzencollectie van Rienk Alberda (1942-2012) uit Sneek. Hij was, net als zijn echtgenote Reina ((1943-2006), schipper in de Orde van de Sneeker Pan. Rienk Alberda kende een zeer actieve watersportcarrière. Hij zeilde succesvol in uiteenlopende klassen. In de Vrijheidsklasse en de Yngling werd hij Nederlands kampioen. Ook won hij het NK zeezeilen, het EK Sailhorse en de Primus Inter Pares. In de tempest maakt hij deel uit van de Nederlandse kernploeg.In 1976 veroverde hij de prestigieuze Verbondsbezem. Op zee zeilde hij o.a. de Fastnetrace, de HT-race en de Schuttevaerrace. De laatste jaren was hij actief in de Pampusklasse. Rienk Alberda was naast zeiler ook actief in organisaties achter de zeilsport. Zo was hij lid van het bestuur van diverse klassenorganisaties maar ook van de KWS, de NNWB en de KNWV. Als wedstrijdleider was hij actief bij Ek's en Wk's. Hij was hoofd sectie wedstrijdzeilen van het Watersportverbond en achttien jaar wedstrijdleider van de Schuttevaerrace, die hij eenmaal won.

Identificatie
Titel
Plaquette. Kampioensprijs 1964 van de N.N.W.B. in de Vrijheidsklasse.
Objectnummer
FSM-2012-097
Objecttype
  • Plaquettes
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022313
Over
Onderwerpen
  • Vrijheidsklasse
  • Zeilwedstrijden
    Wedstrijd tussen zeilvaartuigen langs een bepaalde baan, of van haven naar haven.
Werk
Breedte
6.1 cm
Hoogte
6.1 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Metaal
    Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden