Datering
Maker R. Bosma

Brief van de Provinciale rekenkamer aan de gemeentesecretaris van Barradeel..

Brief, papier met inkt beschreven. Geadresseerd aan 'Den Burger Leistra / Secretaris van de / Raad der gemeente / van / Barradeel'. Gedateerd op 22 maart 1799 en die dag 'afgezonden met het Harlinger Schip'. Afzender was R. Bosma. In het papier een watermerk met daarin kroon en de letters G en R. De bief was gesloten met een rood lakzegel waarin het wapen van Friesland en de woorden: "Reken / kam.."
De brief is geschreven door R. Bosma, waarschijnlijk een lid van de Provinciale rekenkamer van Friesland. In de brief meldt Bosma dat er nog geen 'Staat van Boeten en Breuken' van de gemeente Barradeel over het jaar 1797-1798 is ontvangen. Hij vraagt verder deze 'Staat' binnen 5 of 6 dagen te verzenden.
In Friesland kwamen in 1642 de trekvaart en trekweg tussen Harlingen en Leeuwarden gereed, in 1647 die tussen Leeuwarden en Dokkum, in 1656 die tussen Dokkun en de Groningse grens en tenstotte die tussen Leeuwarden en Sneek in 1661. De trekvaarten verzekerden de reizigers een gerieflijk vervoer per trekschuit met vaste vertrek- en aankomsttijden. Dit garandeerde ook een regelmatige postbezorging. De trekschuiten waren 10 tot 15 meter lange, smalle schepen. Een korte mast stond tegen de voorkant van de kajuit. Aan de mast was een touw bevestigd waaraan het trek- of jaagpaard liep over het jaagpad. In de kajuit bevonden zich een eerste en een tweede klasse afdeling. De eerste klasse was iets luxueuzer ingericht dan de tweede klasse: kussens op de banken en dam- en schaakspel waren aanwezig en soms kranten. Waar geen trekschuiten konden varen werd de beurtdienst met een zeilschip onderhouden.

Identificatie
Titel
Brief van de Provinciale rekenkamer aan de gemeentesecretaris van Barradeel..
Objectnummer
FSM-2009-037
Objecttype
  • Briefwisselingen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021529
Over
Onderwerpen
  • Barradeel
  • Trekschuiten
    Over het algemeen wordt de term trekschuit gebruikt voor scheepjes, die voornamelijk passagiers en hun bagage vervoerden. Zij deden ook aan pakket en postbezorging. (www.debinnenvaart.nl)Vaartuig dat werd gejaagd; als regel werd een jaagschuit gebruikt in de beurtvaart of voor personenvervoer.
Werk
Breedte
32.2 cm
Hoogte
20.4 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. R. Bosma
Datering
Materiaal
  • Papier
    Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden