Datering
Maker Onbekend

Handmolen voor het malen van granen

Handmolen, gietijzer. Afgesloten molenhuis met steunen voor bevestiging aan een tafelblad. Het molenhuis bestaat uit twee helften die aan elkaar zijn vastgebout. Aan de bovenzijde voorzien van een brede vulopening met onderin een tandwiel dat het graan naar het molenhuis stuwt. Aan de onderzijde een opening voor het afvoeren van het geproduceerde meel. Door het molenhuis een as met aan de voorzijde een handwiel met vier gebogen spaken voorzien van een houten handvat.
De handmolen werd tijdens de Tweede Wereldoorlog aan boord gebruikt op het schip van Schenkers familie.

Identificatie
Titel
Handmolen voor het malen van granen
Objectnummer
FSM-2008-115
Objecttype
  • Molens
    Een molen is een werktuig met uiteenlopende functies. Hij kan dienen tot het vervaardigen van meel, olie, verf enzovoorts, het zagen van hout tot het oppompen van water. Een molen kan worden aangedreven door de wind, water, elektriciteit, de spierkracht van mensen (handmolen, tredmolen) of dieren (rosmolen). (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021116
Over
Onderwerpen
  • Graan
  • Molenstenen
    Een van de twee stenen waartussen het graan gemalen wordt. Zie ook: loper, ligger.
Werk
Breedte
23 cm
Hoogte
25.0 cm
Diepte
30 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden