Datering
Maker Onbekend

Sigarenkist met afbeelding van admiraal Tjerk Hiddes.

Sigarenkistje. Hout met papieren etiketten. Op het papier een gedrukte afbeelding van Tjerk Hiddes de Vries. Op de voorzijde het opschrift: "Tjerk Hiddes". Blijkesn de overige opschriften zaten in het doosje 50 sigaren van het type "Amarillo, Elegant" verpakt.
Tjerk Hiddes de Vries (Sexbierum 6 aug. 1622 - Vlissingen 6 aug. 1666). In 1654 benoemd tot extraordinaris Kapitein ter zee. In 1658 commandeert hij op de fluit Judith (23 stukken) Van Wassenaer's tranportschepen op de tocht naar de Sont en verovert in de slag in de Sont drie Zweedse schepen. Op 13 juni 1665 commandeert hij de Steden (40 stukken) in de slag bij Lowestoft en wordt na het sneuvelen van Auke Stellingwerf benoemd tot luitenant-admiraal. In 1665 onder De Ruyter tocht naar Noorwegen. In 1666 onderscheidt hij zich in de Vierdaagse Zeeslag op de Groot Frisia (72 stukken). Hij commandeert na het sneuvelen van Cornelis Evertsen de voorhoede. In de Tweedaagse Zeeslag tegen Engeland raakt hij gewond (verbrijzelde arm en been) en sterft aan de gevolgen daarvan in Vlissingen. De afbeelding is een reproductie van een gravure van Jacobus Houbraken (1698-1780). Deze was op zijn beurt vervaardigd naar een tekening van G. van Eeckhout.

Identificatie
Titel
Sigarenkist met afbeelding van admiraal Tjerk Hiddes.
Objectnummer
FSM-2008-094
Objecttype
  • Sigarenkisten
  • Kisten
    Vrij grote stevige rechthoekige doos voor opslag of vervoer van losse goederen, soms voorzien van bewerking op de buitenwand. (ABR)
  • Rookwaren
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021087
Over
Onderwerpen
  • Tabaksfabrieken
Werk
Breedte
12.8 cm
Hoogte
5.8 cm
Lengte
19.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden