Datering
Maker Onbekend

Visdraad op een houten houder.

Visdraad op een houten houder. Er zijn drie kleuren draad rond de houder gewonden: groen, roze en geel. Aan elke draad is een vishaakje bevestigd. Aan het roze draad zit tevens een loodje.
Het visdraad is afkomstig van Pieter Jorritsma. Pieter Jorritsma (Sneek 4 augustus 1897 - Sneek 2 september 1966). Zoon van Willem Jorritsma en Hermina Nuyen. Op 3 september 1904 trouwde hij met Engeltje Kaspersma (Sneek 28 februari 1877 – 1957). Dochter van Symen Kaspersma en Afke Bergsma. Zij kregen 5 kinderen: Afke, in 1905, levenloos geboren, Afke, Sijmen Cornelis, Willem en Dieuwke. In zijn werkzame leven oefende Pieter verschillende beroepen uit. Op 11-jarige leeftijd was hij boodschappenjongen en in een vakantie van vier weken was bij tabakszakkenbinder (loon 8 stuivers). Na een verhuizing van zijn ouders ging hij als tabaksstripper werken bij Visser in Sneek. Op 13-jarige leeftijd kwam hij als schippersknecht op een aardappelvrachtvaarder van Vink uit Boazum terecht, waar hij 25 stuivers verdiende en de kost per week. Vervolgens was hij een jaar bij een schipper uit Goënga aan boord, later voer hij bij een Zijlstra. Toen o.a. tjalkknecht op een schelpentjalk van Jacob Westerbeek. Na de staking van 1898, vertrok hij op 19-jarige leeftijd naar Duitsland om in de kolenmijn als brugwerker te fungeren. Voorts werkte hij 3 jaar in Lange Bogem als paardenjongen, bremser, sleper, leerhouwer, houwer en verbouwer. Als 22-jarige kwam hij terecht op een palingaak, die van Heeg en Workum op London voer. In een winterseizoen heeft hij als koekperser (olie-druk) gewerkt bij Van der Lande. Werkte vervolgens als knecht op het beurtschip “Oldamt” op Veendam. Werd later matroos en bootsman op de Schotse schoener “Mary” (wilde vaart). Later werd hij matroos bij Van Ommeren, Den Haag op de “Mijdrecht.” Hij bezocht o.a. New York, Philadelphia, Norfolk, New Leeds, Calveston en Port Arthus. Toen werd hij matroos bij kapitein De Jong op Kralingen. Vervolgens 2 jaar schipper bij Prins Ligne op een luxe-jacht. Als houwer in de mijnen van Limburg kreeg hij een ongeluk met zijn voet. Na een half jaar ziekte werkte hij een half jaar als broodloper. Monsterde vervolgens op de mailboot “Kawi” als kabelgast bij de Rotterdamse Lloyd. Werd toen twee seizoenen zwemmeester in Leeuwarden (1919-1921), vervolgens zwemmeester in Sneek (1921-1939). In de winterseizoenen was hij brugwachter en visventer.

Identificatie
Titel
Visdraad op een houten houder.
Objectnummer
FSM-2005-161
Objecttype
 • Garen
  Garen is een dikke, zachte continue bundel van overlappende vezels die zijn samengevoegd door ze te spinnen. Wol, zijde, haar en acrylvezels en mengsels worden gewoonlijk tot garen gesponnen. Garens worden gebruikt voor breien, weven en borduren. (Conservation Dictionary)
 • Haken
  Gebogen of gekromde instrumenten die worden gebruikt voor het ophouden of vastmaken van objecten aan een oppervlak. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020305
Over
Onderwerpen
 • Visserij
  Het beroepsmatig of als ontspanning vangen van vis. (AAT)
Werk
Breedte
3.0 cm
Lengte
18.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden