Datering
Maker Onbekend

Oorkonde behorend bij de benoeming van Dicky van der Werf tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan.

Oorkonde. Meerkleurig druk- en kalligrafie-werk. Tekst: "Oorkonde / Orde van de Sneker Pan / Burgemeester en Wethouders van Sneek; Gelet op de voordracht van het bestuur van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek / hebben benoemd / bij de opening van de 46ste Sneekweek, vanwege zijn buitengewone verdiensten voor de watersport in het algemeen en voor de Sneekweek in het bijzonder, tot / Schipper in de orde van de Sneker Pan: / D. van der Werf / te Sneek / Sneek, 31 Juli 1981". Naast de tekst enkele versiering, waaronder de vlag van de KSW en het wapen van de stad Sneek. De oorkonde is gevat in een houten lijst.
Dicky van der Werf is geboren in 1917. De vader van Dicky van der Werf was eigenaar van scheepswerf De Tijdgeest te Sneek. Er waren thuis zes broers. Een een oom, die mede-eigenaar van de werf was, had ook nog twee zonen. Voor Dicky van der Werf was geen werk in de scheepsbouw. Tijdens de economische crisis in de jaren dertig van de twintigste eeuw lukte het Dicky van der Werf als loopjongen te worden aangesteld bij Tjerk Wielinga, die een tassenhandel had aan de Wijde Burgstraat te Sneek. Hij deed leveranties en bracht luxe artikelen op zicht (in een mand) die gebracht en gehaald moest worden. Wielinga had geen kinderen. In 1939 wilde hij stoppen met werken. Daarom verkocht hij de zaak aan Dicky van der Werf. Naast zijn werk in de winkel deed Dicky van der Werf veel vrijwilligerswerk in de Sneker Gemeenschap: voor de zeilsport (SZC, KZVS en Sneekweek), voor het Skûtsjesilen (commissie De Sneeker Pan), voor de schaatssport (hij was onder andere rayonhoofd voor de Elfstedentocht), voor de voetbalsport en voor diverse andere activiteiten in Sneek. In 1981 werd Dicky van der Werf vanwege zijn verdiensten voor de Sneker Watersport benoemd tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan.
Literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 11 april 1974, 15 nov. 1956

Identificatie
Titel
Oorkonde behorend bij de benoeming van Dicky van der Werf tot Schipper in de Orde van de Sneker Pan.
Objectnummer
FSM-2004-220
Objecttype
  • Getuigschriften
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019715
Over
Onderwerpen
  • Schipper in de orde van de sneeker pan
  • Sneekweek
  • Sneek
Werk
Breedte
33.5 cm
Hoogte
47.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA