Datering
Maker Andries Bosma

Scheepsmodel van De Kameleon.

Scheepsmodel van de Kameleon. Op spanten gebouwd. Schaal: 1:20. De romp heeft de vorm van een knikspantboot. De voorsteven is plat en naar boven toe bol. De achtersteven plat (hellend naar achteren). De boeisels hellen naar binnen. Op de overgang van het vlak naar de boorden zijn stabilisatoren aangebracht. Onder het achterschip een scheepsscrhoef en het roer. In het achterschip en in het voorschip zijn twee banken. In het midden een metalen overkapping van de motor, met daaraan het stuurwiel en een hendel. De hendel van de keerkoppeling steekt (naast het stuur) uit de buikdenning. De motorkap is die van een auto. Het onderwaterschip is zwart, de boorden zijn rood, de berghouten zijn geel, de boeisels groen met daarop in rode letters "KAMELEON", de bovenkanten van de boeisels zijn geel. Binnen zijn de boorden rood, de buikdenningen en banken zijn grijs en de motorkap is groen. Accessoires: vaste stander.
Het model is gebouwd door Andries Bosma uit Scharnegoutum. Hij is geboren te Sneek op 31 juli 1933. Na zijn opleiding op de Sneker ambachtsschool volgde hij nog een aantal cursussen: lassen (twee jaar op de avondschool) en scheepsbouw/scheepstekenen (twee jaar Bemetel). Bosma begon met werken in 1950 bij machinefabriek Hubert te Sneek als constructiebankwerker. Van 1951-1968 werkte hij bij scheepswerf Boomsma te Sneek. Vervolgens werkte hij vijf jaar bij scheepswerf Van der Werff & Visser te Gorredijk en keerde in 1973 terug bij scheepswerf Boomsma te Sneek. Daar bleef hij tot 1980. Vanaf 1988 hield Bosma zich bezig met de bouw van scheepsmodellen. Andries Bosma overleed op 29 april 2010.
Het model is gebouwd naar tekeningen die zijn gepubliceerd in het blad De Modelbouwer van april 2004. De Kameleon is populair gemaakt door kinderboekenschrijver Hotze de Roos. Hielke en Sietse Klinkhamer beleefden met het schip allerlei avonturen.

Identificatie
Titel
Scheepsmodel van De Kameleon.
Objectnummer
FSM-2004-122
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000019342
Over
Onderwerpen
 • Motorboten
 • Kinderboeken
  Leesboeken die speciaal zijn geschreven ter vermaak voor kinderen, doorgaans jonger dan 12. De boeken zijn vaak geïllustreerd. In deze definitie zijn stripboeken, naslagwerken en schoolboeken uitgesloten. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
9 cm
Hoogte
7.5 cm
Lengte
22.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Andries Bosma
Datering
Materiaal
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden