Datering
Maker Onbekend

Houten klokvorm in metalen huis. Zilversmidsgereedschap.

Houten klokvorm met messing band om de onderkant. Het geheel is gevat in een huis van metaalstrip, met aan de bovenkant een stelschroef. Onbekend stuk zilversmidsgereedschap.
Het gereedschap behoort tot de collectie zilvermidsgereedschap die A.M. Sustring verzamelde. Hij was eigenaar van de zilversmederij Schijfsma te Sneek. Het gereedschap dat daar werd gebruikt door diverse werknemers vormt de kern van deze gereedschapverzameling.

Identificatie
Titel
Houten klokvorm in metalen huis. Zilversmidsgereedschap.
Objectnummer
FSM-S-117
Objecttype
 • Gereedschap
  Gereedschap, apparatuur en benodigdheden oorspronkelijk gemaakt voor het beheer, toezicht, vangen, oogsten of verzamelen van hulpbronnen of te transformeren of wijzigen van bepaalde materialen, zowel ruw als bewerkt. (Nomenclature 3.0 for Museum Cataloging)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018721
Over
Onderwerpen
 • Zilver- en goudsmederijen
 • Sneek
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA