Datering
Maker Onbekend

Acht bankhamers.

Acht bankhamers. Groot formaat hamer. Aan een kant een platte kop en aan de andere kant een puntige kop.
De hamers behoren tot de collectie zilvermidsgereedschap die A.M. Sustring verzamelde. Hij was eigenaar van de zilversmederij Schijfsma te Sneek. Het gereedschap dat daar werd gebruikt door diverse werknemers vormt de kern van deze gereedschapverzameling. Bankhamers zijn grote hamers die voor het groffere werk worden gebruikt.

Identificatie
Titel
Acht bankhamers.
Objectnummer
FSM-S-029
Objecttype
  • Bankhamers
    Bankhamers zijn houten hamers met een korte steel die gebruikt worden om klompen met beitels uit te hollen. Bankhamers zijn hamers die qua vorm lijken op voorhamers, maar zijn beduidend lichter van gewicht. Hun gewicht ligt tussen de een en drie kilogram.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018633
Over
Onderwerpen
  • Zilver- en goudsmederijen
  • Sneek
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Staal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA