Datering
Maker Jan Harmensz. Fechter

Tinnen lepel.

Tinnen lepel. Ronde bak. Zeskantige steel met verbreding aan de bovenkant. De steel is met een rattenstaart aan de bak verbonden.
De lepel is gevonden in slataarde, afkomstig uit het noorden van de stad (Stadsfenne).
Het merk draagt een duidelijk jaartal (1634) en initialen aan weerszijden van de roos. Links een I (of J) en rechts een H. Dat doet vermoeden dat de lepel is gemaakt door Jan Harmens Fechter, tingieter te Sneek. Zijn naam komt voor in het weesboek van 1604 en in 1629 wordt hij aangenomen als lidmaat van de Hervormde gemeente.
Literatuur: - dr. A. Wassenbergh, 'Het oude tingietersbedrijf in Friesland' in: De Vrije Fries XXXVI (1943), pp. 1-65.

Identificatie
Titel
Tinnen lepel.
Objectnummer
FSM-2001-027
Objecttype
  • Lepels
    Keukengerei voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel; bestaat uit een komvormige schep aan een steel. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017333
Over
Onderwerpen
  • Wite Brekken
  • Oppenhuizen
Werk
Lengte
16.7 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Jan Harmensz. Fechter
Datering
Materiaal
  • Tin
    Pewter is een legering van tin (80-90%) met lood (20-10%), tegenwoordig met antimoon.
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA