Datering
Maker R. van der Veen

Scheepsmodel van een motorboot.

Scheepsmodel van motorboot. Op spanten gebouwd. Schaal niet bekend. Rondhouten en tuigage: op het voordek een schuin geplaatst vlaggenmast. De romp: Het voorschip is scherp. Het achterschip is recht en staat loodrecht op het water. De bodem is vlak. Het model van voor naar achter: Op het voordek twee klampen. Tegen de voorwand van de kajuit de vlaggenmast. In de zijwanden van de kajuit twee ronde ramen Op het dak van de kajuit een lichtkap (bekleed met transparant folie) en een handreling (alleen aan bakboord). De kajuit loopt aan de achterkant door in een tent met vast dak. In de voorwand van deze tent vaste ramen (transparant folie). Aan de achterkant rust het vaste dak op twee stangen. Op het achterdek twee klampen. Het roer hangt met twee roerhaken aan de achtersteven. Het roer is voorzien van een helmhout. Kleuren: De romp is wit. Het onderwaterschip is groen. De dekken, de kajuit en het vaste deel van de tent zijn wit. De klampen, de handreling en de vlaggenmast zijn gelkat. Het roer is groen (onder water) en wit (boven water). Accessoires: een defecte tafel in de kajuit.
Het model is gebouwd door R. van der Veen (Bovenweg) te Koudum, die binnenvisser was op Galamadammen.

Identificatie
Titel
Scheepsmodel van een motorboot.
Objectnummer
FSM-1999-075
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016196
Over
Onderwerpen
 • Motorboten
Werk
Breedte
22.0 cm
Hoogte
20.0 cm
Lengte
50.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. R. van der Veen
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA