Datering
Maker Onbekend

Vlaggenstokknop van het beurtschip van Sneek op Amsterdam.

Vlaggenstokknop. De knop is versierd met houtsnijwerk. In de bol: bladertakken, bijeengehouden met koorden met kwasten. Boven de bol een stam met bladerkroon en een pijnappel. Verguld.
Oud inv.nr.: FS-356
De vlaggenstokknop is afkomstig van het beurtschip van Sneek op Amsterdam. De vader van de schenkster was Hidde Baanstra. Hij was de schipper van het beurtschip. Dit schip deed ook dienst als directieschip voor de Zeilvereeniging Sneek.
literatuur: - Catalogus scheepssier, Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1991, nr. 133 - Sneeker Nieuwsblad 2 feb. 1951.

Identificatie
Titel
Vlaggenstokknop van het beurtschip van Sneek op Amsterdam.
Objectnummer
FSM-J-055
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016186
Over
Onderwerpen
 • Beurtschepen
  Binnenvaartuig dat op geregelde tijdstippen een vaste dienst onderhoudt tussen twee of meer havens voor het vervoeren van vracht en/of passagiers. (MARDOC)
 • Sneek
 • Amsterdam
Werk
Breedte
cm
Hoogte
27.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden