Datering
Maker Onbekend

Anonymus - krijttekening, portret van Joukien IJlst.

Krijttekening. Portret, ten halve lijve, en trois quart, licht naar links gekeerd van Joukien IJlst. Zij is gekleed in een lichtblauw jak met halflange mouwen. Rond de hals en over het jak een tipdoek. Over tipdoek en onder de armen door een zwarte riem. Rond de hals en over de tipdoek een gouden ketting. De vrouw houdt in haar linkerhand een rose bloem. Aan de ringvinger en pink draagt ze zilveren ringen die met rozetten zijn versierd. Hoofddeksel: een Duitse luifelmuts. Het portret is gevat achter een passepartout waarvan de bovenkant boogvormig is. De lijst is origineel. In de hoeken is de lijst voorzien van versieringen in Lodewijk XV-stijl. De lijst is verguld.
Het is niet bekend wie het portret heeft gemaakt. Er is grote overeenkomst tussen de pendant van dit portret (het portret van echtgenoot Eelco Napjus met inv.nr. 1998-066) en dat van de Bolswarder burgemeester Pieter Koopmans (inv.nr. 1988-157): de zelfde houding van de geportretteerde, de zelfde stijl, het zelfde kleurgebruik en ook qua tijd zijn er overeenkomsten. Echter van beide portretten is de vervaardiger niet bekend. Joukien IJlst. Gedoopt te Sneek 7 jan. 1746 en overleden te Sneek 13 mei 1824. Ze is op 23 mei 1765 getrouwd met Eelco Pieters Napjus (1728-1803). Ze woonden aan de Marktstraat te Sneek (waar later herberg de Wijnberg was). Vererving: - Eelco Napjus en Joukien IJlst - Hun tweede zoon, de kaarsenmaker Hayo Napjus (1773-1850). - Diens zoon, de uurwerkmaker Auke Stam van Napjus (1795-1857) en Imke Petrus Stam van Napjus Rienstra (gaf ze in bruikleen aan de Historische Tentoonstelling in Leeuwarden in 1877). - Hun zoon Hayo Eelco Napjus (1812-1887) uurwerkmaker en kaarsenmaker te Sneek. - Diens zoon Petrus Napjus (Sneek 1863 - Stedum 1896). - Diens kleinzoon Petrus Jan Napjus (Siddeburen 1920 - Delft 1998). Na de dood van de laatstgenoemde heeft zijn vrouw, P.H. Napjus-Bijlsma te Delft, de portretten aan het museum geschonken.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 12 maart 1998. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1998, pp. 38-41

Identificatie
Titel
Anonymus - krijttekening, portret van Joukien IJlst.
Objectnummer
FSM-1998-067
Objecttype
  • Krijttekeningen
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling is getekend met krijt.
  • Tekeningen
    Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Portretten
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016098
Werk
Breedte
49.0 cm
Hoogte
63.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA