Datering
Maker Haike Pieters van der Werff

Halfmodel van een motorvrachtschip met steilsteven.

Halfmodel van een motorvrachtschip. Blokmodel gebouwd volgens de stapelmethode (uit zes horizontaal gestapelde en verlijmde planken. Schaal niet bekend. Rondhouten en tuigage: geen. De romp: Het model heeft een plat vlak, een steile steven en een geveegd achterschip. Het model van voor naar achter: Het model is niet gedetailleerd. Op de wand en bovenkant is met potlood de plaats van de 19 spanten aangegeven. Het model is niet geplaatst op een plank. Op de achterzijde is met stift geschreven: 'H.P. v.d. Werff Drachten Helling Langewijk'. Kleuren: het model is niet geverfd of gelakt. Accessoires: geen
Het model zal waarschijnlijk een klein motorvrachtschip verbeelden, gebruikt voor bijvoorbeeld de beurtvaart. Het model is afkomstig van de scheepswerf van Haike Pieters van der Werff aan de Langewijk te Drachten. Zijn vader Pieter Haikes van der Werff, die een werf had aan de Noorderdwarsvaart te Drachten, kocht de werf van diens oom Ate Pyters van der Werff aan de Langewijk voor zijn zoon. Van deze werf is een werfboek bewaard gebleven en tevens enige scheepsbouwtekeningen. Werfboek en tekeningen worden bewaard in het Fries Scheepvaart Museum. Uit In het werfboek worden geen schepen vermeld die voor 1900 zijn gebouwd. en ook uit de tekeningen is niet na te gaan voor welke opdrachtgever het model is gemaakt. De schenker, Durk Lourens van der Werff, is een zoon van Haike Pieters van der Werff.

Identificatie
Titel
Halfmodel van een motorvrachtschip met steilsteven.
Objectnummer
FSM-1994-483
Objecttype
 • Halfmodellen
  Schaalmodellen, van oudsher gemaakt van hout, die de helft voorstellen van een scheepsromp die midscheeps in de lengte is doorgesneden; meestal gebruikt voor decoratieve doeleinden. (AAT)
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013983
Over
Onderwerpen
 • Motorvrachtschepen
Werk
Breedte
8.5 cm
Hoogte
5.0 cm
Lengte
55.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Haike Pieters van der Werff
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA