Datering
Maker R. van der Meijden

Werfmodel van een motorvrachtschip: een Westlander.

Houten werfmodel van een Westlander. Stapelmodel. Schaal niet bekend. . Het model is niet gedetailleerd: alleen de vorm van de romp is te zien. De rechte steven valt sterk. De kimmen zijn rond en het vlak is plat. Het schip heeft een rond, geveegd achterschipDe boeisels vallen naar binnen. Het berghout ontbreekt voor een deel. Het model is niet ongelakt, op de bovenkant inktvlekken.
Het model is afkomstig van de werf van De Roos en R. van der Meijden aan de Dokkumer Ee te Leeuwarden. Het archief van deze werf wordt bewaard in het Gemeentearchief van Leeuwarden.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1987, p. 19

Identificatie
Titel
Werfmodel van een motorvrachtschip: een Westlander.
Objectnummer
FSM-1987-103
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013952
Over
Onderwerpen
 • Westlanders
  Nederlands binnenschip voornamelijk gebruikt voor het vervoer van tuinbouwproducten van het Westland naar de grote steden. (MARDOC)
 • Motorvrachtschepen
Werk
Breedte
16.0 cm
Hoogte
7.5 cm
Lengte
95.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. R. van der Meijden
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden