Datering
Maker H. Elbers

Wimpel, beschilderd met een allegorie op de hoop.

Wimpel. Rood-wit-blauw. De broekzijde is beschilderd: vrouwenfiguur met in haar rechterhand een duif en met haar linkerhand leundend op een anker (allegorie op de Hoop). Op de achtergrond is de zee te zien met daarop een tweemaster en rechts vuurtorens. Boven de voorstelling twee banderollen, met elkaar verbonden door een ovaal, waarin de tekst 'DE GOEDE HOOP / EN / VERTROUWEN'. Boven de tekst een gordijn, dat versierd is met kwasten, kartelranden en rozetten. De witte baan van de wimpel is versierd met bladertakkken met bloemen en druiven. De stok ontbreekt.
De wimpel is waarschijnlijk vervaardigd door H. Elbers te Zwartsluis. De herkomst van de wimpel is niet bekend.
literatuur: - A. Elbers, Met Vlag en Wimpel (Wijk bij Duurstede, 1986). - Catalogus Scheepssier in Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1991, nr. 144. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, p. 24. - Schokkenbroek, J., Kleurrijk dundoek. Beschilderde negentiende-eeuwse scheepsvlaggen van de firma Elbers uit Zwartsluis, in: Bokkepoot, nr. 174 (2006), p. 4-8.

Identificatie
Titel
Wimpel, beschilderd met een allegorie op de hoop.
Objectnummer
FSM-1988-537
Objecttype
 • Naamwimpels
 • Wimpels
  Een wimpel is een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd en die geheel zelfstandig boven in de mast, of anders direct boven de vlag komt te hangen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012878
Over
Onderwerpen
 • Allegorieën
  Literaire werken waarin met behulp van fictionele, symbolische figuren en handelingen waarheden of generalisaties omtrent menselijk gedrag of menselijke ervaringen worden gedebiteerd. (AAT-Ned)
 • Hoop
Werk
Breedte
cm
Hoogte
64.0 cm
Lengte
400.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. H. Elbers
Datering
Materiaal
 • Textiel
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden