Datering
Maker Onbekend

Betimmering afkomstig uit Workum.

Betimmering. In het midden een open bedstede met boogvormige bovenkant. Links van de bedstede een kast met twee deuren: boven een glazen deur met een roedeverdeling van 4x4 en beneden een dichte deur met profiellijst. Rechts van de bedstede een deur met daarin een raam van dezelfde afmeting en roedeverdeling als die van de kast aan de linkerzijde. Het onderdeel van de deur is versierd met een profiellijst. Langs de bovenkant van de gehele betimmering een profielrand. Aan weerszijden van de beide deuren geprofileerde kolommen. De betimmering is beschilderd. Op de onderdeur links een siervaas. Op het paneel van de deur rechts een bloemenvaas. Op het paneel onder de bedstede een vaas en acanthusloof. Op de kolommen aan weerszijden van de kasten zijn arabesken en bloemfestoenen geschilderd. De rest van de betimmering is beschilderd in diversemarmerimitaties: blauw op crême, zwart op groen, lichtbruin op donkerbruin, etc.
De bedstedewand is afkomstig uit het in 1737 gebouwde pand Noord 118 te Workum. De linker deur was van een kast en de rechter deur was een gangdeur. In 1954 was de betimmering geplaatst in de zilverzaal. In 1979 werd de betimmering daaruit verwijderd en opgeslagen tot 1987. Toen werd de betimmering geplaatst in de tegelkamer, waar de beschildering goed aansluit bij de daar reeds geplaatste schoorsteen uit het pand Noord 51 te Workum. Achter de gangdeur is toen een kast geconstrueerd, zodat aan beide zijden van de bedstede een vitrine ingericht kon worden. Het beschilderde houtwerk geeft een indruk van de wooncultuur van de zeeleiden en kooplieden in de Friese Zuidwesthoek, waar niet alleen in Hindeloopen maar ook in plaatsen als Workum, Molkwerum, Warns, Koudum, Heeg en IJlst in de 18de eeuw druk beschilderde interieurs in woningen werden aangetroffen, maar ook nog wel buiten dat gebied, zoals in het schippersdorp Terherne en in een agrarisch dorp als Easterein (L).
Literatuur: - Sneeker Nieuwsblad: 12 april 1955 en 11 augustus 1955, 11 aug. 1988. - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, pp. 50, 70-71 - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1957 - Archief Vereniging Fries Scheepvaart Museum - persberichten 1954

Identificatie
Titel
Betimmering afkomstig uit Workum.
Objectnummer
FSM-C-004
Objecttype
  • Betimmeringen
  • Bedsteden
    In de betimmering of beschieting van een kamer opgenomen slaapplaats in de vorm van een kast, met deuren of gordijnen af te sluiten. De verordeningen en de hygiëne van de moderne tijd hebben de bedsteden doen verdwijnen. Bij een bedstede hoort de bedbank, een schemel of voetenbank, die het inklimmen vergemakkelijkt. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012735
Over
Onderwerpen
  • Workum
Werk
Breedte
cm
Hoogte
220.0 cm
Lengte
415.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA