Datering
Maker Onbekend

zilveren gedenkpenning bij een 25-jarig huwelijksfeest in 1795.

Zilveren gedenkpenning bij een 25-jarig huwelijksfeest. Vz.: vrouwenfiguur onder wolk en alziend oog, staande bij een altaar waarop ineengeslagen handen en een hart. In de rookwolk het getal XXV. Rond het getal een ouroboros (slang met staart in de bek, symbool van eeuwigheid). Naast het altaar een vogel. Voorts een inscriptie: 'GOD ZIJ DAN MET HERT EN GEEST VOOR'T VOLTROKKEN ZILVERFEEST en 't zilvre feest gev.'. Op de keerzijde: 'Wie vijf en twintig jaar / in't huwelijk heeft gesleten / stigt met een reijn geweten / voor God een dank Altaar / en smeekt om 's Hemels zegen / zo werd ligt door den Tijt en Liefde wakkere vlijt / het Goude feest verkreegen / 17 7-25 95' (= 25 juli 1795).
De penning is gemaakt voor een lid van de familie Gonggrijp. In het jaarverslag van 1960 staat dat het handelt om het huwelijksfeest van Beerend Wybes Wouters en Jantje Izaaks Hulshoff op 26 juli 1795. De schenkster, Minke A. de Visser uit Groningen, was conservatrice van het Groninger Museum. Zij stamde af van de familie Gonggrijp. Haar moeder was Anthonia Johanna van Gonggrijp Bungenberg. Zij was in 1870 te Sneek geboren als dochter van Otto George Bungenberg (1830-1902), directeur van het postkantoor te Sneek, en Minke Jans ten Cate van Gonggrijp (geboren 1841). Laatstgenoemde was de dochter van Jan ten Cate van Gonggrijp (1807-1888) en Anthonia Johanna Beckering (1807-1887). Jan ten Cate van Gonggrijp was zoon van Teetse Gonggrijp (1772-1838) en Minke Jans te Cate (1770-1838) uit Sneek. Teetse was zoon van de glasschilder Tjalling Gonggrijp en Elisabeth Teetses de Haan (overleden 1795).
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 24 maart 1960 - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1960, p. 10-11 - G.F.E. Gonggryp, Het Regeeringsgeslacht Gonggryp in Harlingen, Sneek en Franeker (z.p., z.j.)

Identificatie
Titel
zilveren gedenkpenning bij een 25-jarig huwelijksfeest in 1795.
Objectnummer
FSM-Z-062
Objecttype
  • Gedenkpenningen
    Algemene benaming voor een penning, geslagen ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis (AAT-Ned)
  • Penningen
    Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012608
Over
Onderwerpen
  • Allegorieën
    Literaire werken waarin met behulp van fictionele, symbolische figuren en handelingen waarheden of generalisaties omtrent menselijk gedrag of menselijke ervaringen worden gedebiteerd. (AAT-Ned)
  • Huwelijken
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA