Datering
Maker Onbekend

Houtboor in houten handvat.

Houtboor in houten handvat. De ijzeren boor is van oorsprong een machine- slangen-boor, met twee voorsnijders en cylindrische kolf, borend 35 mm. Naderhand is deze boor gevat in een stuk hout, dat eindigt in twee handvaten.
De boor is mogelijk gebruikt op houtzaagmolen De Rat te IJlst.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1981, p. 20 - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Houtboor in houten handvat.
Objectnummer
FSM-1981-297
Objecttype
 • Handboren
  Koppelboren zijn boren waarmee kleine gaatjes (koppelgaatjes) door klompen werden geboord om ze per paar met touwtjes of ijzerdraad bijeen te kunnen binden.
 • Boren
  Werktuig met aan het uiteinde een smal puntje waarmee draaiende een rond gat gemaakt kan worden in een harde stof. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011889
Werk
Breedte
3.5 cm
Hoogte
cm
Lengte
32.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Staal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden