Datering
Maker Onbekend

Spinstok van een spintol. Bodemvondst.

Spinstokje van taxushout. Halverwege een verdikking.
Spinstokken werden in combinatie met een spinsteenje gebruikt voor het spinnen van wol. De stok is geconserveerd in mest of veen. De precieze herkomst ervan is niet bekend.

Identificatie
Titel
Spinstok van een spintol. Bodemvondst.
Objectnummer
FSM-N-173
Objecttype
  • Spintollen
  • Bodemvondsten
    Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011796
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
37.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA