Datering
Maker Onbekend

Bord met de tekst inzake belastingen op bepaalde goederen, ondermeer tabak.

Ovaal bord. Grenenhout. In een wapenschild de tekst 'régie des droits réunies / bureau de debit / de tabac / des manufactures imperiales'. Voorts een rand van lauwertakken. Boven de tekst een blauw wapenschild, met in de rand vijftien adelaars en de Romeinse cijfers I - XVI. In het midden van het wapen een naar rechts kijkende, gouden adelaar met bliksemschichten in zijn klauwen. Onder het wapenschild een eremedaille, erboven een helm. Het schild wordt omgeven door een baldakijn van hermelijn, omhooggehouden door twee stokken en bekroond door een gouden kroon.
Literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 14 oktober 1949, 10 oktober 1950.

Identificatie
Titel
Bord met de tekst inzake belastingen op bepaalde goederen, ondermeer tabak.
Objectnummer
FSM-N-002
Objecttype
 • Borden
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011343
Over
Onderwerpen
 • Sneek
 • Belastingen
  Belasting is een algemene, verplichte betaling aan de overheid door een persoon, waar geen individuele prestatie tegenover staat.Verplichte heffing van geld door de staat of lokale autoriteiten ten laste van personen, eigendom of bedrijven. (AAT-Ned)
 • Rookwaren
 • Franse tijd
Werk
Breedte
58.0 cm
Hoogte
82.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA