Datering
Maker Fongerus Sipkes Domna

Fongerus Sipke Domna, Stavoren - Bestek in schede.

Mes en vork in lederen schede. Vork: vier tanden en zilveren heft in de vorm van wapendragende leeuw. Wapen: l. halve adelaar, r.b. drie klavers, r.o. 'I.A.K.'. Mes van dezelfde vorm, echter van een andere meester. Schede met stippels versierd en 'ANO 1740'.
Het mes is waarschijnlijk later bijgemaakt: het is groter, het schild is gekroond en gekruld. Fonger Douma leverde in 1740 bestek voor het college van Gedeputeerde Staten van Friesland. Fongerus Sipkes Domna. Gedoopt 19 november 1699 te Leeuwarden, begraven 24 sept. 1776 te Stavoren. In leven zilversmid en burgemeester te Stavoren. In het merkenboek van Voet (1964) nummer 714 wordt deze zilversmid Fonger Douma genoemd. Deze naam is echter niet terug te vinden in de archieven. De door Voet opgegeven geboortedatum en sterfdatum kloppen evenmin. Zilverkenner Jan Schipper heeft gevonden welke naam wel verbonden moet worden aan het meesterteken Voet 714.

Identificatie
Titel
Fongerus Sipke Domna, Stavoren - Bestek in schede.
Objectnummer
FSM-1989-907
Objecttype
  • Messen
    Gebruiksvoorwerp bestaande uit een aan één zijde gescherpt lemmet in een heft, met of zonder punt. (ABR)
  • Vorken
    Keukengerei, voor het bereiden, opdienen of nuttigen van voedsel, met twee of meer tanden aan een steel. (AAT-Ned)
  • Bestek
    Het bestek is het eetgerei, de vork, de lepel en het mes dat gebruikt wordt om mee te eten en om de maaltijd op te dienen. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011204
Over
Onderwerpen
  • Heraldiek
    Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
25.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Fongerus Sipkes Domna
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden