Datering
Maker Onbekend

Brillendoos van schildpadleer, gemonteerd met goud.

Brillendoos. Langwerpig van vorm. Gemaakt van schildpaddenleer en gemonteerd met goud. Op de voorzijde een gouden plaat met een gravering in de vorm van een riem en de inscriptie: 'Aan de Heer / J.W. Oppedijk / Admin kerkvoogd / IJlst / 1826-1876'. In de doos een bril.
De bril in de doos is niet de bril van mr. J. Oppedijk.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1985, p. 35

Identificatie
Titel
Brillendoos van schildpadleer, gemonteerd met goud.
Objectnummer
FSM-1985-274
Objecttype
 • Brillendozen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010696
Over
Onderwerpen
 • IJlst
Werk
Breedte
4.5 cm
Hoogte
cm
Lengte
14.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Leer
  Leer is een dierenhuid die gelooid is met stoffen die ervoor zorgen dat de collageenstructuur zich onderling verbindt en stabiliseert. Looistoffen kunnen plantaardig van oorsprong zijn (bijvoorbeeld eikenrun) van minerale oorsprong (bijvoorbeeld chroomzouten) of vetten of oliën die in de huid gewerkt worden. Het looien verandert het leer onomkeerbaar.
 • Goud
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Au en het atoomnummer 79. Het is een zacht, zwaar, chemisch inactief en geel metaal en wordt al sinds de oudheid als edel beschouwd. Het dient in vele culturen als de basis voor materiële handelswaarden. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het wordt bewerkt en vervormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA