Datering
Maker Onbekend

Afvoerbuis, gevonden bij Hidaard.

Afvoerbuis.
De afvoerbuis is onderdeel van een afvoerleiding die van een erf naar een uit kloostermoppen opgetrokken waterput leidde. De buis werd gevonden in een weiland te oosten van het Doniahuis te Hidaard, 'op vijf steek diepte'.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 21 apr. 1950, 5 feb. 1954

Identificatie
Titel
Afvoerbuis, gevonden bij Hidaard.
Objectnummer
FSM-L-040
Objecttype
  • Buizen
    Naam van scheepstype; (1) Kiel schip waarmee van ca. 140 0 Wt ca. 1870 op de Noordzee op haring werd gevist; (2) Koopschuit van palinghandelaren in Friesland.
  • Bouwmateriaal
    Bouwmaterialen zijn organische en anorganische materialen die worden gebruikt bij de bouw en later herstel of onderhoud van gebouwen. (Conservation Dictionary)Stof, natuurlijk of kunstmatig vervaardigd, geschikt en gebruikt voor de constructie, beschutting en versiering van een gebouw. Allereerst behoren tot de bouwmaterialen: hout, (natuur- en bak)steen, beton, kalk, zand, cement, leien, dakpannen en andere gebakken materialen, ijzer en staal, lood en zink en vervolgens glas, gips, pleister, verf, tegels en kunststoffen. Tot in XIX werden alle materialen met de hand gevormd en bewerkt, sedertdien toenemend industrieel en machinaal. Bouwmaterialen worden vaak over grote afstanden vervoerd, vroeger in hoofdzaak over water. (Haslinghuis)
  • Bodemvondsten
    Bodemvondsten zijn archeologische vondsten te land, in tegenstelling tot archeologische vondsten onderwater. (Conservation Dictionary)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010131
Over
Onderwerpen
  • Hidaard
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
34.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Aardewerk
    Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden