Datering
Maker Onbekend

Bureaulamp van koper met stoffen kap. Afkomstig van architect H.H. Kramer.

Staande bureaulamp van koper met een kap van groen laken.
De lamp werd aan architect H.H. Kramer aangeboden door de Commissie van de 'Tentoonstelling van Friesche Huisvlijt', die werd gehouden bij het bezoek van koningin en prins aan Leeuwarden. Kramer had voor de tentoonstelling veel werk gedaan. In het familiearchief Van Slooten berust een brief van de Commissie aan H.H. Kramer, gedateerd 21 februari 1901, waarin het schenken van de lamp wordt begeleid. De brief is ondermeer ondertekend door Mevr. F.G. van Eijsinga-geboren Rinia van Nauta, Collot d'Escury, R. Bloembergen en A. van Eijsinga en A. Brouwer. Deze brief is te vinden bij Tresoar, Toegang 336, inv. Nr. 302
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1969-1970, p. 37.

Identificatie
Titel
Bureaulamp van koper met stoffen kap. Afkomstig van architect H.H. Kramer.
Objectnummer
FSM-1976-278
Objecttype
 • Bureaulampen
  Lampen die op een bureau worden gebruikt en waarvan de lichtbron meestal op een of andere manier kan worden versteld. (AAT-Ned)
 • Lampen
  Verlichtingsmiddelen met een houder voor de brandstof voor de verlichting, meestal vet of olie. De benaming wordt ook gebruikt voor lampen die met een aparte energiebron zijn verbonden, zoals gas of elektriciteit. (AAT-Ned)
 • Kantoorartikelen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009698
Werk
Hoogte
55.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Koper
  Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA