Datering
Maker Onbekend

Parelmoeren handvat van een kurketrekker.

Handvat van een kurketrekker. Parelmoer met zes zilveren ringen. Aan het handvat een zilveren schacht waar de kurketrekker in was bevestigd. Deze is afgebroken.
De kurketrekker is afkomstig uit de familie van de echtgenoot van de schenkster, Jan Buwalda. Hij is op 28 november 1904 in Sneek is geboren en te Andijk overleden op 19 december 1993. Zijn vader was Jan Buwalda (waarschijnlijk geboren te Heeg en overleden te Workum) en zijn moeder Pietertje Koopmans (afkomstig uit Sneek). Zijn grootvader heette ook Jan Buwalda.

Identificatie
Titel
Parelmoeren handvat van een kurketrekker.
Objectnummer
FSM-1994-545
Objecttype
  • Kurkentrekkers
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008915
Werk
Breedte
cm
Hoogte
4.0 cm
Lengte
5.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Parelmoer
    Harde, parelachtige, regenboogkleurige binnenlaag van verscheidene soorten weekdierschelpen; wordt veel gebruikt voor het maken van kleine voorwerpen en inlegsels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Paarlemoer is een wit, iriserend, hard materiaal dat aan de binnenkant van een schelp zit. Het is opgebouwd uit opeenvolgende laagjes aragoniet en organisch materiaal.
  • Zilver
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA