Datering
Maker Onbekend

Metalen booromslag met houten knop en handvat.

Booromslag. Metaal. De knop en het handvat zijn van hout. De houder waar de boor in gezet moet worden is geschikt voor boren met rechthoekige én vierkante schacht. De boren worden vastgezet met een vleugelmoer.
De booromslag is afkomstig uit het timmerbedrijf van H. Ringnalda, gevestigd aan de Singel te Sneek.
literatuur: - A.K. Mulder, Ald Ark (Leeuwarden, 1990)

Identificatie
Titel
Metalen booromslag met houten knop en handvat.
Objectnummer
FSM-1995-393
Objecttype
 • Booromslagen
  Booromslagen zijn metalen handgereedschappen om gaten te kunnen boren. Nadat de gewenste spiraalboor in de booromslag is vastgeklemd, kan men beginnen met boren door aan het wiel van de booromslag te draaien. Booromslagen zijn er in verschillende typen en uitvoeringen. Elk materiaal vergt een speciale spiraalboor. Naast de spiraalboren zijn er nog diverse losse andere boren in de handel voor andere boorbewerkingen, zoals de centerboor en de verzinkboor. Ook deze boren zijn er in diverse maten.
 • Boren
  Werktuig met aan het uiteinde een smal puntje waarmee draaiende een rond gat gemaakt kan worden in een harde stof. (ABR)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008256
Werk
Breedte
15.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
27.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Staal
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden