Datering
Maker Onbekend

Plaquette. Wisselprijs voor van het Comité Regionale Friese Reünie.

Plaquette. Hout in de vorm van een scheepszwaard. Daarop bevestigd diverse metalen onderdelen: een ronde medaille met afbeeelding van een rond jacht, daar omheen een lauwerkrans, ernaast een bordje met 'Friese Jachten' en eronder een bordje met 'Wisselprijs / a.g.b.d. Jachtwerven / P.P. Piersma Heeg en / Joh. v.d. Meulen & Zn. B.V. Sneek'. Langs de bovenrand metalen plaatjes met daarop de namen van den winnaars van deze wisselprijs, die werd uitgeloofd bij wedstrijden van het Comité Regionale Friese Reünie van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten: '1983 / Hiltje / Keverling-Buisman' '1984 / Poseidon / J. te Siepe' '1986 / Poseidon / H.J. te Siepe' '1987 / Joris / H. van der Sijp' '1988 / Holland / R.D. van Son' '1989 / Holland / R.D. van Son' '1991 / Willemijntje / C.H. Koek'
De plaquette is een wisselprijs die werd uitgereikt bij wedstrijden van het Comité Regionale Friese Reünie van het Stamboek Ronde en Platbodemjachten.

Identificatie
Titel
Plaquette. Wisselprijs voor van het Comité Regionale Friese Reünie.
Objectnummer
FSM-1993-057
Objecttype
 • Plaquettes
 • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000008175
Over
Onderwerpen
 • Friese jachten
  Open of halfgedekt vaartuigje, met ronde vormen, behorend tot de groep der kromstevens. (debinnenvaart.nl)Open rond zeilvaartuig, in grootte en vorm een tussenvorm tussen tjotter en boeier. Kenmerkend is de rijke versiering. De tuigae is een bezaantuig. (MARDOC)
 • Stamboek ronde en platbodemjachten
Werk
Breedte
cm
Hoogte
17.5 cm
Lengte
27.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden