Datering
Maker Georgius Henderikus van der Meulen

G.H. van der Meulen - schilderij: skûtsjes bij een aantal boerderijen.

Schilderij. Olieverf op doek. Voorstelling van twee skûtsjes in een vaart bij een aantal boerderijen, waarschijnlijk in de omgeving van Leeuwarden (Tytsjerk, Oud Deel?).
Georgius Henderikus van der Meulen, roepnaam George, werd geboren op 27 december 1889 te Leeuwarden als zoon van Johannes Christoffel van der Meulen (koopman) en Anna Catharina Antonia Swildens. Hij trouwde op 26 januari 1928 te Leeuwarden met Tjerkje Wassenaar (Leeuwarden 1898 - Leeuwarden 30 november 1975). In zijn huwelijksakte wordt hij, net als zijn vader, omschreven als koopman. George was met zijn broers medefirmant in het familiebedrijf 'NV Glas, Steen en Verfhandel voorheen L.J. van der Meulen' toen dit bedrijf in 1929 grotendeels afbrandde en failliet ging. Hierna verdiende hij verder zijn brood als kunstschilder. Als schilder komt G.H. van der Meulen in de lexicons van Nederlandse kunstenaars echter niet voor. Vanaf zijn 15e schilderde en tekende George. Hij was autodidact en gaf tijdens en na de Tweede Wereldoorlog ook af en toe teken- en schilderles. Hij schilderde in de stijl van de Haagse school en voornamelijk landschappen en stads- en dorpsgezichten.. Het werk van van der Meulen verkocht goed en hij werkte veel in opdracht. Met collega-kunstschilders Johannes Elzinga, Andries en Bouke van der Sloot, Piet Hein van Asperen, Rob Röhrkohl en Dick Osinga verenigde Van der Meulen zich in 'De Horizon'. Dat hij relatief onbekend bleef kwam door zijn eigen afkeer van publiciteit en reclame. Vanaf ca 1932 exposeerde Van der Meulen wel met enige regelmaat. (Bron: H. Jorna 2007) G.H. van der Meulen stierf te Leeuwarden op 12 september 1951. Op een werk dat momenteel in eigendom is van een particulier in Duitsland staat aan de achterzijde een stempel met het opschrift: "G.H. van der Meulen / Kunstschilder / Kwartelstr. 40, Leeuwarden".
Literatuur: - H. Jorna, Georgius Henderikus van der Meulen, een vergeten schilder, in: Leovardia nr. 24 (september 2007) pp. 24-27)

Identificatie
Titel
G.H. van der Meulen - schilderij: skûtsjes bij een aantal boerderijen.
Objectnummer
FSM-1990-357
Objecttype
  • Schilderijen
    Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
  • Landschappen
    Schilderij dat een landschap tot onderwerp heeft. In een landschap dat het hele beeld lijkt te beheersen, kan in de verte een minutieuze religieuze scène zijn geschilderd. Een bekend voorbeeld hiervan is De Vlucht naar Egypte. De titel van het doek heeft dan betrekking op dit onderwerp.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007101
Over
Onderwerpen
  • Boerderijen
    Boerderijen zijn erven met gebouwen er op die in oorsprong bedoeld zijn om agrarische activiteiten te laten plaatsvinden. Als deze agrarische activiteiten niet meer plaatsvinden, wordt het erf met de gebouwen toch nog een boerderij genoemd. Soms wordt met boerderij alleen het hoofdgebouw bedoeld. De term boerderij wordt ook gebruikt om het agrarische bedrijf mee te duiden. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Skûtsjes
    Oorspronkelijk kleine Friese tjalken met een lengte tot circa 12 meter. De naam wordt tegenwoordig ook gegeven aan grote vrachttjalken die jaarlijks deelnemen aan het skûtsjesilen. (MARDOC)Zeilend, stalen kanaalscheepje met ronde vormen en kromme steven, sterk naar binnenvallend boeisel op voor- en achterschip, breed berghout met stuiten, gaffeltuig met de fok op een botteloef, uitgerust met een zogenaamde onderstijker voorzien van een wegerij, diepverzonken roef. Bij lengtes van 12 tot ruim 14 meter vaak rond de 3,3 meter breed. De grotere maten tot ca. 18 x 4,2 m. De holte bedroeg over het algemeen niet meer dan 1,2 meter. (De Binnenvaart)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
53.0 cm
Lengte
63.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Georgius Henderikus van der Meulen
Datering
Materiaal
  • Olieverf
    Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden